Tänä vuonna tajusin ottaa lomaa joulusta loppiaiseen. Ja ainakin tähän mennessä on tullut tarpeeseen. Kaikenlaista oli mielessä, mitä aion lomallani tehdä, mutta totuus on, että tähän mennessä loma on mennyt ollessa ja nukkuessa ja todennäköisesti näin on ihan hyväkin. Vaikka tietenkin loma tuntuisi hyödykkäämmältä, jos jotain saisi aikaiseksi. Toisaalta kuitenkin olen ollut selvästi tämän lötköilyn tarpeessa.

Ennen joulua koitin tänä vuonna tehdä kummilasten joululahjojen lisäksi myös joulukoristeita ja jouluntunnelmaa meille kotiin ja ehkä vähän muidenkin iloksi.

Astia, jossa männynoksa on, on tehty paperi-kipsimassasta ja pintaan on ripoteltu paperisilppua työn ollessa vielä märkä.
Asetelman idea on saatu Divaani-lehden marraskuussa ilmestyneestä numerosta
Pallot ovat Pentikin kultaiset lasipallot ja kynttilän pidike kirpparilta.

Innostuin Divaani-lehdessä olleista jouluoksa-asetelmista ja olisin voinut ottaa meille ne kaikki. Jussi kuitenkin haluaa joulukuusen ja koska tilaa on rajoitetusti päädyin kaikista asetelmista erittäin Kivihakamaisesti männynoksaan. Lehdessä oksa oli aseteltu aivan upeaan vaasiin, jonka hintakin taitaa olla melkoinen ja koska meiltä ei kotoa löytynyt mitään riittävän graafista ja yksinkertaisen valkoista maljaa, päädyin eräänä sunnuntaina tekemään paperimassaa kotioloissa. Se sujuikin yllättävän siististi. Otin työpaikalta silppurista valmiiksi silputtua paperia, liotin sitä muutaman tunnin lämpimässä vedessä, jonka jälkeen paperi oli mössööntynyt. Puristelin liiat vedes pois, sotkin joukkoon muutaman ruokalusikallisen tapettiliisteriä ja hetken mielijohteesta vielä muutaman lusikallisen kipsijauhoa. Ajattelin, että kipsi tekisi pinnasta utuisemman ja tasaisemmat. No se ei ehkä sitä tehnyt, mutta eipä siitä nähdäkseni mitään haittaakaan ollut. Surruuttelin mössöä hieman sauvasekoittimella. Seuraava ongelma oli sopivan muotin löytäminen. Harkitsin jo Strömsön tapaan lumen päälle askarointia, mutta en ole ulkoilmaihminen, joten piti keksiä muuta. Vuorasin pienen keltaisen pilatespalloni, joka on ollut viimeaikoina kovin vähällä käytöllä, runsaalla sanomalehdellä ja kietaisin viimeiseksi kerrokseksi vielä elmukelmua. Sitten vaan taputtelin ja painelin paperimassaa palloni ympärille kulhon muotoon ja mutoilin hieman ulospäin leviävän reunuksen ja ripottelin saksilla leikkelemääni monistesilppua pintaan sinne tänne. Annoin teoksen kuivaa yön yli pallon päällä ja tämän jälkeen irrotin sen pallosta ja annoin kuivumisen jatkua vielä pari päivää patterin päällä olevalla ikkunalaudalla. Lopuksi leikkasin saksilla reunuksen tasaiseksi. Kulho pitäisi varmaan vielä käsitellä jollain lakalla tai vastaavalla, niin sen kosteudenkestävyys paranisi ja paperisilppu pysyisi paremmin pinnassa. Sitä en kuitenkaan ole tehnyt. Oksa on kulhon sisällä matalassa lasipurkissa ja lasipurkin ympärille on kiedottu sellaiset jalkojen ympärille tarralla kiinnitettävät irtopainot, jotta teos pysyy pystyssä.

Paperimassan ylijäämästä mutoilin sydämiä piparimuottien sisälle ja ripottelin jälleen pinnalle sanomalehtisilppua.
Taempaan sydämeen sain idean jonkun vuoden "joulu maalla" -lehdestä. Leikkelin sanomalehdistä, monistepaperista, rypistetystä silkkipaperista, voipaperista ja satunnaisista valkoisista paperilappusista piparimuotin avulla sydämenmuotoisia paloja ja ompelin ne keskeltä yhteen. 
Näitä koristeita ripustin makuuhuoneen verhotankoon ja jakelin lahjaksi sekä joulukortteina. 

Nämä itsetehdyt paperiaskartelut sopivat meidän kotiimme paremmin kuin esimerkiksi edellisessä jutussa ollut joulukuusi koristeineen. Mutta toisaalta joulukuusi on kuitenkin se paras juttu ja joulun tunnelman tuoja. Lahjojen lisäksi, sillä minä pidän ihan oikeasti lahjojen saamisesta ja antamisesta! Tänä vuonna sain aivan erityisen ihania ja onnistuneita lahjoja.

Anopilta aivan älyttömän ihanat Marimekon ruskeat Kaivo -lakanat, jotka tosin kutittavat vielä uutuuttaan vaikka ne kerran jo pesin...
Jussilta todella toivotun Addin puikkosetin, mitenköhän hän osasikaan...
Ystäviltä keittiötarvikkeita, keittokirjan, saippuaa (ties mihin tarkoitukseen ;), itsetehtyjä koristeita, ihan parhaita Lushin kylpytuotteita jne...

Äidiltä ja siskolta sattumalta samanlaisia Arabian Runo-sarjan lautasia...
Jussilta ihania suklaita...

Ja ihan paras kaikista Jussilta sain myös Vilman tekemän Lucid and Just rannekorun...

Olin siis ilmeisesti tänä kuluvana vuonna melko kiltti, koska lahjoja tuli valtaisasti ja ne olivat ihania. Onneksi annoin itsekin edes jotain, vaikka pakko myöntää, että tänä vuonna luovuus ja innovaatio lahjojen suhteen oli pahasti hukassa ja aikakin loppui pahasti kesken.