Vaikka talvi on jo useaan otteeseen yrittänyt tulla, olen vielä saanut hiukan värjäiltyä sekä kotioloissa että Espoon työväenopiston kasvivärjäyskurssilla. Työväenopistossa aiheena olivat punaiset ja oranssit värit ja tulokset sen mukaisia. Värit ovat kaukana muuten melko vaatimattoman värisistä tuloksistani. Kurssilla käytettiin kotoisten sipulinkuorten ja mataran juurien lisäksi kokenillia, krappia ja punapuuta sekä näiden yhdistelmiä ja jälkivärejä. Tuloksena syntyi todella kauniita ja heleitä värejä.

 Työväenopiston kurssilla ja vähän kotonakin aikaansaatuja lankoja. Vihreät langat ovat pääasiassa sipulilla värjättyjä vaaleita ja tummia harmaita. Mukana on myös muutama sudenkäävällä värjätty pikkuvyyhti.

Lokakuussa kokeilin sudenkääpää ja suomuorakasta. Sudenkäävät sain lahjoituksena Jussin kummilta Kemijärveltä. Odotuksissa oli vihreää. Mitään tarkkoja ohjeita en värjäyksiäni varten löytänyt, joten homma meni aikalailla kokeilumielessä. Käytin osaan erästä ammoniakkia nostamaan pH:ta ja osan keittelin ilman ammoniakkia. Kaikkein kauneimmat värit sain keittäessäni pientä koepätkää yhdessä sienien kanssa liemessä, jonka pH:ta olin nostanut ammoniakilla. Itse värjäyksistä ei tullutkaan aivan yhtä syviä vihreitä, pikemminkin harmaan vihreitä.

Sudenkääpävärjäilyjen yhteydessä kokeilin myös aikaisemmin syksyllä keräämiäni suomuorakkaita, joita olin mädättänyt ja jäädyttänyt parvekkeella noin kuukauden verran. Jälleen kaunein ja aivan mustikan sininen lanka tuli sienien ja ammoniakin kanssa keittämästäni koepätkästä. Valmiiseen liemeen laittamastani vyyhdestä tulikin sitten aika tavalla harmaampi, vaaleampi ja vihreämpi. Jossain valaistuksessa ja oikeiden värien vieressä vyyhdestä saattaa aistia sinisen vivahdusta, mutta suurin osa siniväristä tarttui kyllä siihen pienen pieneen koepätkään.

Espoon työväenopiston värjäyskurssista intoutuneena värjäilin vielä kotona parit isommat vyyhdet krapin ja punapuun jäännösliemellä, verihelttaseitikeillä ja krapilla. Krapit ostin aikaisemmin syksyllä Tetri Designilta Wanhan Sataman messuilta. Tetri Designelta olen sittemmin hakenut sekä krappia, kokenillia että punapuuta lisää kaappiin odottelemaan seuraavaa värjäyskertaa.

Vuoden 2007 viimeiset kasvivärjäykset: Ylhäältä vasemmalta: valkoinen krapilla ja punapuulla, vaaleanharmaa verihelttaseitikeillä, valkoinen verihelttaseitikeillä, vaaleanharmaa sudenkäävän jälkiliemellä. Alarivi vasemmalta oikealle: valkoinen suomuorakkailla, keltaiseksi värjätty lanka krapilla ja punapuulla, tummanharmaa krapilla ja sipulilla, valkoiset sudenkäävällä.

Loppusyksyn värjäyksistä saadut langat ovat aika eri maailmasta kuin kesän värjäilyt. Tässä vielä kokoamakuva suurin piirtein kaikista tämän vuoden värjäyksistä. Osa on tosin ennättänyt jo neuleiksi ja kerälle ja niitä en nyt enää saanut haalittua yhteiskuvaan.

Värien harmoniaa.

Vähän harmittaa, kun en ole kaikista värjäyksistäni saanut aikaiseksi heti arkistoida pätkää ja osan lankojen värjäysaine on jäänyt unholaan. Omiin tapoihini nähden olen kuitenkin saanut kerättyä edes kohtalaisen arkiston langanpätkiä.

Lankakarttoja kasvivärjäyksistä.

Loppuun vielä jouluinen mainos perheemme toisen jäsenen kulttuuriharrastuksista ja joulun tunnelman tuojasta: