Aloitettiin Katrin kanssa, kuten hän jo blogissaan kertoi, uusi harrastus, pitsinnypläys, työväenopistossa. Ainakin ensimmäinen kerta vaikutti oikein mukavalta ja tekniikka sopivan matemaattiselta. Tietenkin alkuun oli näitä perinteisiä ongelmia muistaa kumpi suunta on oikea ja kumpi vasen, mutta äkkiä sen pienellä opettajan avustuksella oppi hallitsemaan. Yleensäkin oikean ja vasemman liika ajattelu vaan sotkee ja on mielestäni keinotekoista... En tiedä miten ja mihin nypläystekniikka tulen käyttämään, sillä ainakaan perinteiset valkaisemattomasta tai valkoisesta ohuesta pellavalangasta nyplätyt pitsiliinat, nenäliinan reunapitsit tai kuultotaulut, eivät oikein innosta. Tässä harrastuksessa toistaiseksi onkin pääasiassa tekniikka, ei niinkään sen avulla saavutettavat tekeleet.

Ensimmäisen kerran tulos oli melko vaatimaton. Pieni pätkä täyslyönnillä ja liinalyönnillä tehtyä pitsintapaista. Nypläysharjoittelua piti jatkaa kotona, mutta toistaiseksi ainakaan en ole saanut hommaa edistymään. Kävin tosin lainaamassa kirjastosta pari opusta aiheeseen liittyen, mutta niiden mallit ovat juuri tuota perinteistä ei niin minun makuuni olevaa pitsiä.

187710.jpg

Pitsinnypläys harjoittelua
Pätkä alkaa kokolyönnillä ja jatuu liinalyönnillä, käytössä on 8 paria nypylöitä

Sitten tähän surkeampaan asiaintilaan... Nimittäin keskeneräisiin töihin, joita on alkanut kertyä enemmän kuin tarpeeksi. Helsingin Vanhassa Satamassa pidetyiltä kädentaitomessuilta ostin kaksi vyyhteä Wetterhoffin Silvia lankaa, jonka keriminen kerillekin on jo oma väkerryksensä. Siitä ja messuilta niin ikään ostamastani Hjertegarnin Nice-tehostelangasta aloin neuloa Clapotista Tekele ja Tuunaus -blogista löytämääni suomenkielistä ohjetta soveltaen. Nice-lanka kuitenkin loppui kesken ja clapotis on siis toistaiseksi pahoin kesken.

187701.jpg

Langat: Wetterhoffin Silvia ja Hjertegarnin Nice
Puikot: 6,5
Kommentit: En ole vielä vakuuttunut clapotiksen hienoudesta, Silvian sijaan olisi ehkä kannattanut valita vähän paksumpi lanka.

Ennen Clapotista innostuin apupupujen neulomisesta. Jotenkin apupupun markkinointimateriaalin lapsi oli niin vetoava. No tällä hetkellä tilanne on sellainen, että valmiina on yhden pupun etu- ja takakappaleet ja toisen pupun etukappale. Puuttuva materiaali on oikeanlainen vanu, jota en ole syystä taikka toisesta saanut aikaiseksi hakea mistään. Pupujen ohessa neuloin vastasyntyneen vauvan kypärämyssyn. Tein myssyn Suuren Käsityölehden 2/06 ohjeen mukaan ja ensimmäinen versio mahtui omaan päähänikin. Vähensin silmukkamääriä ja nyt en tiedä mahtuuko lopputulos edes vastasyntyneen päähän. Minulla ei ole mitään käsitystä vauvojen pään koosta. Tuo tekele pitäisi saattaa lopulliseen valmiuteen mielellään viikon sisällä, mikäli aijon antaa sen työkaverilleni, joka jää äitiyslomalle, kuten alun perin olin ajatellut.

187702.jpg

Myssyn lanka: Wetterhoffin pisteestä Kädentaitomessuilta 2006 ostettu villa-silkkilanka
Pupujen langat: jämälankoja ja koolaidattuja lankoja
Kommentit: SK:n ohjeella tuli tosiaan omaan päähäni mahtuva kypärämyssy, lanka on aivan ihanaa. Pupun osalta on vaikea uskoa, että siitä tulisi täytettynä edes hiukan niin suloinen kuin ohjeessa ollut pupu.

Kesän Moda lehdessä 4/06 oli parikin ihanaa ohjetta, joista aloin toteuttaa alunperin Novita Woolin neliraitalangasta tehtyä virkattua pitkää villatakkia. En kuitenkaan pitänyt neliraitojen liian hempeistä ja pastellisista sävyistä. Joten ensin värjäsin itse woolia raidalliseksi, mutta tein onnettomuudeksi raidoista liian lyhyitä. Niinpä päätin taas soveltaa ohjetta. Aloitin virkkamisen Novitan Florica-langalla väreillä harmaa ja vaaleanpunainen. Pian kävi kuitenkin ilmi, ettei tuota harmaata lankaa ollut enää saatavilla. Vaihdoin harmaan Florican tummanharmaaseen Nalleen. No nalle ja floricahan ovat vähän erilaisia. Vielä en tiedä miten tämä vaikuttaa lopputulokseen, sillä villatakista on valmiina takakappale ja pieni pätkä toista etukappaletta.

187705.jpg

Langat: Novitan tummanharmaa Nalle ja vaaleanpunainen Florica.
Kommentit: Aika suuri arvoitus tuleeko käyttökelpoista. Harmittaa, ettei Florican harmaata ollut saatavilla.

Ennen villatakkia ostin eräältä reissultani Novitaan seiskaveikan jättiraitaa syksyn väreissä. Ja tarkoituksena oli neuloa raidalliset sukat. Vaan vielä ei ole edes ensimmäinen valmis ja luulen, että saatan jättää homman sikseen, purkaa tekeleen ja käyttää langan johonkin muuhun.

187703.jpg

Lanka: Novitan jättiraita 7 veljestä
Kommentit: Joku mättää, joten taitaa jäädä keskeneräiseksi.

Summa summarum: Kaikki aloittamani työt ovat tällä hetkellä kesken. Uusia ideoita on päässä roppakaupalla, mutta en oikein saa niitä järjestykseen, enkä tiedä mistä aloittaa niiden toteuttamisen. Pitäisikö vanhat työt saattaa loppuun, vai suoraan syöksyä uusien kimppuun. Lankojen järjestykseen sain onneksi jotain tolkkua, kun sain valmistumislahjaksi kavereiltani uuden lankakorin keskeneräisiä töitä varten.

187708.jpg

Laitan vielä omaan blogiinikin kuvan Katrin tekemästä aivan mahtavast huovutetusta mobilesta, jonka sain valmistumislahjaksi.

187709.jpg

Tekijä: Katri

Ja loppuun vielä kauniit valmistumisruusut mieheltäni.

187711.jpg