Viikonloppu meni oikeastaan kokonaan värjäysten parissa Espoon Työväenopiston kasvivärjäyskurssilla. Ja väreistä tuli aivan ihania. Mutta taas totesin, että lankojen hankkiminen internetin kautta on tylsää ja siihen sisältyy iso riski.

Opettaja oli suositellut värjäyslankojen hankkimista Virtain Villasta, mutta koska jätin hankinnat viimetippaan jouduin tilaamaan lankani Kauhavan Kangasaitasta, koska sieltä tilausten toimitus tunnetusti hoituu nopeasti. Tilasin edullista valkoista "Villalankaa kasvivärjäykseen" sekä tummia murrettuja sävyjä varten "Sohvi shaali- ja käsityölankaa" vaalean ja tumman harmaana. Ja tämä ainakin oli virhe. Langat ovat kyllä Kauhavan kangasaitan mukaan 100% kotimaisia, mutta koska valmistaja on Jämsän hupatehdas, minulla on omat epäilykseni tästä asiasta. Muutenkin nämä langat ovat jotenkin todella teollisen oloisia. Parempi onni ensi kerralla. Ja kaipa ne loput voi värjäillä ja kutoa vaikkapa sukiksi... tulee ehkä loppuelämän saapassukat. Ajattelinkin heti huomenissa soitella Virtain Villaan ja tilata kesälomavärjäilyjä varten heidän todella kaunista lankaa.

Värjäykseen käyttämäni langat: Kauhavan kangasaitan kasvivärjäykseen tarkoitettua valkoista lankaa sekä Sohvi shaali- ja käsitylankaa vaalean ja tumman harmaana.
Kommentit: Erityisesti harmaan langat ovat vähän hyi.

Ja sitten värjäystuloksiin. Kurssilla oli tarkoitus värjätä 20 kappaletta 10 gramman pikkuvyyhtiä. Perusliemiä taisi olla 13 ja lisäksi näiden jälkivärit. Kurssilla aikaisemmi olleet osasivat varautua hieman suurempiin määriin sekä jälkiväreihin. Itse värjäsin 21 pikkuvyyhteä, joista 20 ensimmäisissä väriliemissä ja vain yhden jälkivärillä.

Langat vasemmalta oikealle: Tumman harmaa pajunkuorella; Vaalean harmaa kuusenhavulla ja rautavhitrillilä; Valkoinen kivenkarven jäkälällä ilman etukäteispuretusta; Valkoinen sipulinkuorilla; Valkoinen kivenkarven jäkälän jälkivärillä ilman puretusta; Valkoinen suopursulla; Tumman harmaa raparperin juurella ja soodalla; Valkoinen raparperin juurella ja soodalla; Valkoinen pajun kuorella; Valkoinen pähkinöiden kuorilla; Vaalean harmaa kuivatulla nokkosella; Valkoinen kuivatulla nokkosella; Tumman harmaa suopursulla; Valkoinen lupiinin kukilla ja jälkivärisekoituksella karve+suopursu+sipuli; Tumman harmaa raparperin lehdellä; Tumman harmaa kanervalla; Valkoinen raparperin lehdillä; Vaalean harmaa kanervalla; Vaalean harmaa koivun lehdillä; Valkoinen koivun lehdillä; Vaalean harmaa horsman lehdillä; Valkoinen horsman lehdillä.

Omat suosikkini ovat punertavat kivenkarven jäkälällä ja sipulin kuorilla sekä raparperin juurella ja soodalla värjätyt langat. Lupiinin kukilla tuloksen piti olla turkoosin vihreä, mutta jostain syystä väriseos epäonnistui. Osa sai kauniit värit aikaan uudella seoksella, jossa lankoja lilluteltiin kukkien kanssa väriliemessä.