Sain ystävältäni Irmeliltä Jenkeistä satsin Kool Aideja. Ja tottakai halusin päästä niitä heti käyttämään. Suunnittelin jo, että mökillä värjäilen, mutta järki onneksi voitti, enkä alkanut likaisessa jokivedessä uittaa lankojani. Sen sijaan kiersin mökkiseudun halpahallit läpi ja mukaan tarttui noin 700 g wooleja hintaan 1,90 kerä. Ei siis mitenkään erityinen hinta, mutta jotainhan sitä piti ostaa. Oikeastaan tarkoituksena oli ostaa neliraita woolia, jonka hinta olikin 40 senttiä halvempaa (2,50 €) Säästöpörssissä. Värit kuitenkin näyttivät aivan liian hailakoilta ja pliisuilta minun makuuni, joten päädyin yksivärisiin vaalean vihreään, siniseen ja luonnonvalkoiseen. Ja värjäsin langat.

135042.jpg

Lanka: Novita Wool vaaleanvihreää ja -sinistä
Muut tarpeet: Kool Aid vihreää 4 pussia, Kool Aid sinistä 4 pussia, Kool Aid Lemonia 4 pussia, sinistä, keltaista ja vihreää elintarvikeväriä ja puoli litraa etikkaa

Jaoin vaalean vihreät langat kolmeen kimppuun, sinisen vyyhdetin tavallisesti siten, että puolikas vyyhdestä oli yhtä pitkä kuin kolmen kimppuihin jaetuissa langoissa yksi kimppu. Valkoiset päätin jättää valkoisiksi. Vyyhteämiseen ja jakamisiin meni yksi ilta. Mökiltä päästyäni laitoin kattilaan porisemaan vihreää Kool Aidia neljä pussia ja värjäsin vaaleanvirheistä yhdet kimput tällä värillä (noin 170 g lankaa). Jälki ei ollut mitenkään super tasaista, mutta toivottavasti riittävän. Puolet sinisestä langastani värjäsin ensin keltaisella Lemon Kool Aidilla, väri ei muuttunut juuri lainkaan. Väriä olisi tarvittu varmaan noin 10 pussia 100 g värjäämiseen. Tarkoituksenani oli saada sinivihreä sävy. Tuskastuin ja iskin kattilaan vielä siniset Kool Aidit ja väristä tulikin hiukan vihreään sävyttynyt sininen. 

Värjäys tapahtui siten, että kastelin langat kauttaaltaan miedossa fairy-vedessä, josta nostin langat väriliemeen kattilaan ja kuumensin kattilan veden kiehuvaksi. Annoin kiehua hetken ja otin lämmöt pois ja odottelin jonkin aikaa ennen huuhtomista. Huuhdoin langat kuumalla vedellä ja pesin lopuksi miedossa pyykinpesuaine-vesiliuoksessa. Yhtään väriä ei lähtenyt langoista tämän operaation aikana.

Maanantaina kävin hakemassa apteekista elintarvikevärejä, laitoin vihreistä langoista yhdet kimput etikkaveteen (2,5 dl etikkaa, 8 dl vettä) lillumaan noin puoleksi tunniksi ja sinisistä langoista värjäämättömän vyyhdinpään. Tein elintarvikeväreistä tumman vihreän liuoksen ja laitoin värin ja langat kattilaan ja taas kuumensin kiehuvaksi ja otin tämän jälkeen lämmön pois ja odottelin. Myöskään elintarvikevärit eivät lähteneet loppupesuissa pois.

Ja tämän viikon olenkin sitten selvitellyt lankasotkua ja koittanut saada langan keriksi. Tuskaa!

Ja mitäkö näistä on tarkoitus tehdä? Todennäköisesti villatakki. Mutta saa nähdä milloin. Projekteja on niin paljon nyt mielessä ja käynnissä.