Sain viikonloppuna vihdoinkin valmiiksi syksyllä aloittamani pellavapyyhkeet. Kävin viime syksynä työväenopiston kudontakurssilla. Tutustuin siellä suunnilleen oman ikäiseeni tyttöön ja päätimme tehdä yhdessä pyyhkeet samaan loimeen. Kurssilla tehtiin kaikki alusta saakka itse opettajan johdolla. Ensin valittiin malli, sitten luotiin loimi ja laitettiin se puihin ja niisittiin haluttu sidos ja lopulta kudottiin. Valitsimme Taito-lehdestä (en muista numeroa) mielestämme kivan mallin, eräänlaisen vohvelisidonnan, jota päätimme soveltaa. Jostain syystä tuli sitten valittua melkoisen työläs juttu. Kai se on niin, että mitä vaikeampi, sitä kauniimpi...

Lankoja loimessa oli muistaakseni noin 800 ja niisimistä riitti. Aluksi vielä onnistuimme niisimään väärin, joten homma tehtiin kahteen kertaan. Polkusia oli kahdeksan, joten niidenkin solmimisessa oli oma hommansa. Syksy oli jo pitkällä ennen kuin edes pääsimme kutomaan ja kiire tuli saada työt valmiiksi ennen kurssin päättymistä. Teimme molemmat kaksi 85cmx175cm ja kaksi 85cmx70cm pyyhettä.

Samalla sidonnalla sai aikaan kahta erilaista pintakuviota poljennasta riippuen. Toinen oli selvästi parempi, joten kolme pyyhkeistäni on sillä ja ainoastaan yksi pienipyyhe toisella poljentatyylillä. Loimilankana oli puuvilla ja kudelankana minulla pellava ja parillani puuvillapellava.

Tähän viikonloppuun saakka kudelmat ovat olleet kaapissa piilossa odottamassa viimeistelyä, jonka vihdoin siis sain tehtyä. Pyyheprojekti oli siis melkoisen suuri. Aikaisemmin olin kutonut muutama vuosi sitten kaksi pellavapyyhettä toimikasloimeen ja pari palttinasidoksista räsymattoa, mutta aina valmiiksi tehtyyn loimeen, mikä on huomattavasti miellyttävämpää :)

Tässä kuvat pyyhkeistäni, ylempänä käsipyyhkeet ja alempana kylpypyyhkeet. Värit ovat oikeasti lähempänä pienen lähikuvan värejä.

59018.jpg

59017.jpg

Kylvin viikonloppuna myös lisää kesäkukkien siemeniä, orvokkia ja köynöskrassia ja lisäksi myöhempää kylvöä odottaa vielä lupiinit. Toivottavasti onnistun saamaan edes osan kasveista itämään.

Tänään leivoin myös juustokakun, joka oli todella täyteläinen ja herkku. Pohjaksi laitoin kaurakeksejä, hiukan sulatettua margariinia ja teelusikallisen kanelia. Ja pohja meni hetkeksi jähmenemään vuoassa jääkaappiin. Juustoseokseen tuli 200 g 15 % maustamatonta tuorejuustoa, sitruunan raastettu kuori, pieni purkki smetanaa, kaksi kananmunaa, sokeria ja vaniljasokeria. Kakku paistettiin uunissa 160 asteessa siten, että vuoka oli vuorattu foliolla ja upotettu puoleen väliin saakka vesihauteeseen. Uunista tulon jälkeen sen annettiin vielä seistä hauteessa puoli tuntia, jonka jälkeen se siirrettiin jääkaappiin pariksi tunniksi. Tein vielä ennen tarjoilua kakun päälle siivilän läpi puristetuista mustikoista ja hyytelösokerista mustikkakuorrutuksen, jonka annoin vielä kohmettua jääkaapissa tunnin verran. Innoituksen kakkuun sain jostakin aamulla tv:stä tulleesta kokkiohjelmasta.

59027.jpg

Tein loppuviikosta toisen vapaalankahuovutusjutun. Ei sekään ehkä ihan täysin onnistunut, mutta voi sentään käyttää kaulahuivinia. Juttu oli kivamman näköinen ennen huovutusta.

59016.jpg

Huomenna menemme Soukan Menita Outlettiin, toivottavasti löytyy kivoja juttuja, mutta kohtuudella.