Isänpäivää juhlittiin suklaaleivosten kera. Olin työväenopiston järjestämällä leivoskurssilla, jossa tehtiin monen sorttisia leivonnaisia. Isänpäiväksi tein oman sovelluksen "suklaapilvileivoksista".

Suklaaleivokset

pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl sulatettua voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

täyte:
vadelmia

Päällys:
3 liivatelehteä
200 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
2 rkl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria

koristeet: 
tummaa ja vaaleaa suklaata

1. Valmista pohja vatkaamalla munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja keskenään sekoitetut jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Kaada vuokaan leivinpaperin päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 15 min.

2. Valmista täyte, kun pohja on otettu uunista. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sulata tumma suklaa vesihauteessa. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisten joukkoon suola ja sokeri.  Vatkaa kolmannessa kulhossa tuorejuusto ja vaniljasokeri. Vatkaa niiden joukkoon kananmunan keltuaiset ja tumma suklaa. Purista liivatteista vesi ja sulata ne noin 0,5 dl kuumaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-suklaaseokseen ja vatkaa samalla hyvin. Kääntele kermavaahto suklaaseokseen ja lopuksi valkuaisvaahto ja sekoita tasaiseksi.

3. peitä pohja vadelmilla ja kaada päälle suklaaseos ja laita kylmään jähmettymään.

4. Valmista suklaakoristeet ja anna niiden jähmettyä

5. paloittele leivokset sopivan kokoisiksi ja koristele.

Leivoksia tarjottiin sekä omalle isälle että appiukolle. Ja hyviä olivat.

Itse kurssilla väkerreltiin Petit Fourseja. Ja on kyllä ihan viimeisen päälle käsityötä ja väkertämistä. Kädet olivat kyynärpäitä myöden sokeritahnassa ja olo kurssin ylenpalttisen leivosmäärän jälkeen mitä kamalin. Harmillisesti kuvien taso jäi heikoksi, kun matkassa oli vain kännykän kamera.

Leivoskurssin taidonnäytteet. Pienen pienet Petit Foursit, joita väkertäessä oli hermot mennä.

Ihan oikeitakin käsitöitä olen kyllä tehnyt, mutta kuvaukset on jääneet niiden osalta vähemmälle. Leivontakurssien lisäksi olen käynyt myös erinäisillä keramiikkakursseilla, joilla syntyneitä "taideteoksia", koitan saada kuvatuksi jonain sopivan valoisana hetkenä.