Kevään työkkiskurssitarjonta jatkui maaliskuussa valotuskaaviopainannalla. Opettajana oli Virpi Vesanen-Laukkanen, joka on mm. suunnitellut ja toteuttanut "Pitsibussin". Valotuskaaviopainannassa kankaanpainoseulaan valotetaan kuvio, joka halutaan painaa uudestaan ja uudestaan, taikka vaikka vaan yhden kerran, kankaalle. Hommaan kannattaa valita luonnollisesti kuvio, jonka painaminen paperisabluunalla on erityisen hankalaa tai jopa mahdotonta, toisin sanoen kuvio, jossa tulee niin paljon "valkoisia osia" rikkovia "mustia osia", ettei paperisabluuna pysy enää koossa. Yksi (ja oikeastaan ainoa) kuvio, jonka painamisesta olen haaveillut, on pitsi. Eihän sitä aina jaksa virkkaillakaan ja painamalla homma käy niin paljon nopsempaan.

Japanilaisen ja suomalaisen pitsikirjan pienistä pitsiliinamalleista kopiokoneella ja tietokoneella muodostettu pitsikuvio "queen anne's lace"

Ja eihän sitä isoon seulaan voinut laittaa vain yhtä kuviota, vaan seula piti täyttää erilaisilla pitseillä. Painaminen on tietenkin hankalampaa,  kun pitää aina säätää ja olla peittämässä niitä kuvioita, joita ei tällä kertaa halua painaa...

Esimerkiksi tähän halusin vaan noita yksittäisiä pitsikuvioita, enkä sitä isoa queen anne's lace -kuvajaista laisinkaan.

Ja tämähän on siis tunika, jonka ostin 6 eurolla alesta ja joka ilman printtejä oli aika tosi tylsä.

Kun kerran kurssilla oli aikaa ja tilaisuus, piti keksiä muutakin painettavaa kuin nuo himotut pitsit. Tässä siis ihan oikeita "queen anne's lace" kuvioita. Tai tuo oikeanpuolinen saattaa olla myös talventörröttäjä.

Yhteensä kolme seulaa ehdin valottaa ja tämän viimeisen kanssa oli jo vähän ongelmia keksiä, että minkä kuvion haluan. Enkä kyllä tiedä onko tämä nyt yhtään hyvä. Seulalla on kuitenkin kiva nimi "Pariisin varpunen", kun varmaanhan ne varpusetkin ovat Pariisissa vähän meikäläisten varpusia koreampia, eikö?

Seulaa valottaessani en toki ajatellut, että Eifelin torni ja lintu tulisi painettua samaan paikkaan. Lähinnä en vaan halunnut heittää hyvää seulatilaa hukkaan ja siksi nuo joutuivat samalla seulalle. Mutta kyllä ne toimii ihan kivasti myös painettuna vierekkäin.

Niin ja tässä on se AURINKO. Se paistaa ihan selvästi ja keväisesti ja tekee kuvien ottamisesta paljon helpompaa!